Dobra beletristika psihologijske tematike

Općenita pitanja i problemi koji se tiču studija psihologije

Moderators: Psihobrucošica =), bakho

Post Reply
User avatar
bakho
Moderator
Posts: 378
Joined: 25 Sep 2007, 22:48
Location: Zagabria

Dobra beletristika psihologijske tematike

Post by bakho » 05 Sep 2010, 16:16

Eto, da otvorimo neki novi thread na forumu. S novim brucošima, možda i zaživi. :wink:

Možda ste čitali nedavno neku knjigu koja bi bila zanimljiva kolegama psiholozima? Pa, eto mjesta da to podijelite s nama.

Ja ću prvi (očito).

Nedavno sam otkrio jednog pisca nove generacije science fictiona, koji se bavi nečim što se može nazvati transhumanističke teme. Tip za svoje romane koristi spekulacije temeljenje na novijim istraživanjima u neuroznanosti, neurobiologiji, evolucijskoj psihologiji (što se tiče 'psihologijskih' temelja njegovih romana) i nevjerojatno je...zanimljiv.

Npr., roman Blindsight je u biti velika rasprava o inteligenciji i svjesnosti - koliko su međusobno povezani, da li je jedno uvjet za drugo, da li inteligencija može postojati bez svjesnosti i slično. Cijela radnja romana se odvija iz perspektive čovjeka koji je kao dijete preživio radikalnu hemisferoktomiju (odstranjivanje jedne hemisfere mozga) zbog epilepsije - i kako priča prolazi, tako pisac prati kako se njegova ličnost i on kao osoba restrukturirao nakon radikalne operacije koja je na neki način ubila dijete koje je postojalo prije njega (radnja je relativno tipično First Contact priča SF sa originalnim twistom, no neću vam odati više).

Druga trilogija romana obrađuje ideju postaje-elektrane na geotermalnom izvoru na dnu oceana - i problemima osmišljavanja kakva bi posada mogla preživjeti u tako psihološki stresnim uvjetima. Do rezultata kojeg su došli, da su najadaptabilniji u takvom okolišu ljudi sa izraženim patologijama - antisocijalne ličnosti, žrtve zlostavljanja, pedofili i slično. Roman nam približava i pobliže objašnjava kako se svaka od tih osoba prilagodila radu 3000 metara ispod razine površine, u skučenom klaustrofobičnom prostoru bez svijetla i kontakta sa civilizacijom - i začudo, suprotno očekivanjima, njihove prilagodbe su potpuno nevjerojatno (iako, na nekoj spekulativnoj razini, plauzibilne).

Uglavnom, izvrsni romani - i svi se mogu besplatno skinuti i pročitati na Wattsovim stranicama jer su pod open souce dozvolom, što znači da se mogu kopirati, printati, downloadati i čitati bez posebne dozvole samog autora.

Kakve knjige vi imate za predložiti?
"The only principle that does not inhibit progress is: anything goes."
Paul K. Feyerabend

JanuaryWonder

Re: Dobra beletristika psihologijske tematike

Post by JanuaryWonder » 06 Sep 2010, 09:14

Wow, Watts zvuči prezanimljivo. :o Thanks na preporuci!

Ja sam ovo ljeto počela čitati Irvina D. Yaloma, on doduše piše dosta o psihoterapiji, knjiga When Nietzsche Wept je fikcionalni povijesni roman o Freudovom mentoru koji je kao "izmislio" psihoanalizu liječeći Nietzschea. Dosta zanimljivo, a ako ništa, vrijedi pročitati jer likovi u knjizi imaju nadimak "Sigi" za Freuda. XD
Ima i knjiga koju sam daaavno čitala o dječaku s Aspergerovim, A Curious Incident of the Dog in the Night-Time od Haddona. Mislim da je on pokupio i neke nagrade za nju, i uopće nije loše štivo. :P
Nešto što već dugo namjeravam pročitati (isto psihološka tema) je knjiga Flowers for Algernon od Keyesa (ima valjda i kratka priča).. Navodno se radi o povećanju inteligencije putem operacije i načinu tretiranja retardiranih osoba.. super mi zvuči premisa, a pisano je u prvom licu..

Uglavnom, nadam se da će thread zaživjet, ovako je puno lakše dobiti informacije nego surfat po amazonu.. :P

User avatar
bakho
Moderator
Posts: 378
Joined: 25 Sep 2007, 22:48
Location: Zagabria

Re: Dobra beletristika psihologijske tematike

Post by bakho » 06 Sep 2010, 16:23

Woo. Za ovu knjigu s dječakom s Aspergerom mi je pričao kolega, tako da ću definitivno morati pročitati. Kako je Nietzsche plakao već 'nišanim' mjesecima na polici u knjižari, ali nikako da dođem s nešto novaca za 'neplanirane troškove' :mrgreen: . Al sad ću ju morat nabaviti kako god!

Evo, onda malo netipična preporuka (s obzirom na science fiction s kojim sam otvorio thread) - Dostojevskijev Idiot. Glavni lik je epileptičar, i zanimljiv je odnos cijelog društva prema njemu (naime, epileptičari su bili jako marginalizirani kao polu-ljudi, idioti). Meni omiljena knjiga Dostojevskog za sada!
"The only principle that does not inhibit progress is: anything goes."
Paul K. Feyerabend

JanuaryWonder

Re: Dobra beletristika psihologijske tematike

Post by JanuaryWonder » 09 Sep 2010, 12:25

Pa čuj, ako se ne želiš trošiti, ja ti posudim Yaloma. ;)
Što se tiče još psihologijskih knjiga, usporedno s Yalomom čitam i Pinkerov How the mind works, što doduše nije beletristika, ali je (na dijelove) jako zanimljivo i informativno. Ima netko preporuka baš psihologijskih knjiga (ne nužno beletristike) koje su zanimljive i "aktualne"? Vidjela sam jednu u Profilu, više (evolucijska) neurologija doduše, Špiljska žena od Klawansa, koja mi je isto zvučala super. Nešto tipa Sacks koliko sam ja skužila (koji je isto tako odličan i preporučam svima koji nisu pročitali).

PS. Dostojevski? Možemo tu odmah ubaciti onda i Hamleta, mislim da bi se s Bardom dosta psiholozi mogli zabaviti. XD Ili Sylviu Plath. Najbolji prikaz uma depresivne osobe, methinks.

User avatar
bakho
Moderator
Posts: 378
Joined: 25 Sep 2007, 22:48
Location: Zagabria

Re: Dobra beletristika psihologijske tematike

Post by bakho » 25 Aug 2011, 23:37

Pročitao sam Yaloma. Unatoč tome što sam imao malo oprezan stav na početku (jer najlakše je isilovati Ničea za neko pseudointelektualiziranje) jako mi se svidio. Sama slika Freuda u poziciji učenika a ne autoriteta mi je bila prezabavna. Kad znaš kako se on krvnički odnosio prema svim disidentima od njegovih usmjerenja u psihoanalizi - case in point Jung - bilo mi je jako zanimljivo ga vidjeti u po definiciji inferiornoj poziciji.
"The only principle that does not inhibit progress is: anything goes."
Paul K. Feyerabend

Post Reply