Prva studentska konferencija Evolucijske psihologije

Forum svih studenata Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu

Moderator: Psihobrucošica =)

Post Reply
JanuaryWonder

Prva studentska konferencija Evolucijske psihologije

Post by JanuaryWonder » 18 Jan 2011, 15:40

Evolucijska psihologija? Što je to i zbog čega tamo treba doći?

E pa dođite 21.1. na Kampus Borongaj i saznajte! Sustavi parenja u ljudi, funkcije orgazma, odrednice fizičke atraktivnosti ostale super stvar iz evolucijske psihologije na jednom mjestu. Nakon izlaganja čeka vas tribina na temu Evolucija i kreacionizam! Gosti Zoran Tadić, Dejan Vinković i Josip Hrgović!

Evolucijska psihologija je znanstveno proučavanje ljudske prirode koje se temelji na razumijevanju ljudskog ponašanja kao produkta procesa prirodne i seksualne selekcije.

U posljednjih dvadeset godina Evolucijska psihologija postala je jedna od najpopularnijih paradigmi unutar psihologije, a primjena evolucijske teorije na ljudsko ponašanje izazvala je bujicu novih istraživanja ljudske seksualnosti, agresije, statusa, roditeljstva, obiteljskog života, suradnje, grupne dinamike, emocija i ostalih tema koje su do sada često bile zapostavljane.

Cilj je ove konferencije dati priliku svim zainteresiranima, da se kroz predstavljanje radova studenata Hrvatskih studija, ali i ostalih sveučilišta diljem Hrvatske, susretnu s fascinantnim spoznajama iz ovog najbrže rastućeg polja psihologije. Kroz teme poput ljudskih sustava parenja, razlika u preferencijama muških lica zavisno o menstrualnom ciklusu i evolucijskim objašnjenjima muško ženskih razlika u ljubomori, ovo će biti prilika svima da na zanimljiv način nauče kako su milijuni godina evolucije oblikovali naše ponašanje danas te kako u mnogočemu i danas, u informatičkom društvu, gajimo mozak iz kamenog doba.

Uz to, želja nam je kroz našu tribinu, uz sudjelovanje vrhunskih hrvatskih znanstvenika vezanih uz evolucijske znanosti, dati osvrt na ulogu, značaj i socijalni utjecaj teorije evolucije u današnjem društvu. Tema ovogodišnje tribine je Evolucija i kreacionizam, a potaknuta je nedavnim agresivnim kreacionističkim istupima u javnosti, kojima se pokušava kroz dezinformiranje javnosti problematizirati evolucijsku teoriju radi osobnih ideoloških i vjerskih uvjerenja. Također, komentirat ćemo i porazne rezultate Hrvatske u nedavnoj studiji o prihvaćenosti evolucijske teorije i proglas Vijeća Europe o opasnostima kreacionizma. Na tribini ćemo tako dati osvrt na suvremene spoznaje i ulogu teorije evolucije unutar različitih znanstvenih područja, raspravljati o mogućim razlozima širenja, negativnim učincima kreacionizma te edukacijskim smjernicama i odgovornosti znanstvenika za približavanje evolucijske teorije javnosti
.
Gosti ovogodišnje tribine su;

• doc, dr.sc. Zoran Tadić, docent zavoda za animalnu fiziologiju PMF –a u Zagrebu, čiji interesi između ostalog obuhvaćaju komparativnu psihologiju nižih kralješnjaka te ekologiju i evoluciju složenih oblika ponašanja.

• dr.sc. Dejan Vinković, voditelj smjera Astrofizika na PMF-u u Splitu, pokretač Instituta sinergije znanosti i društva i istaknuti kritičar širenja pseudoznanosti u Hrvatskoj.

• dr.sc. Josip Hrgović, sociolog i zaposlenik Instituta Ivo Pilar u Zagrebu te jedan od urednika knjige „Evolucija društvenosti“.

Moderator tribine bit će mag.psih. Igor Mikloušić, zaposlenik Instituta Ivo Pilar i asistent na kolegiju Evolucijska Psihologija na Hrvatskim Studijima.

Veselimo se vašem dolasku!
Udruga studenata psihologije Feniks


**PROGRAM**

14.30 Uvodna riječ
Izlaganja (Dvorana Krapina):
• Kompetitivnost spermija (Marija Knežević, Marijana Matijaš i Lucija Smrke)
• Sustavi parenja u ljudi (Adriana Bajt, Anita Čendeš, Ljubica Škvorc i Helena Tomljenović)
• Flert - spolne razlike i adaptivne odrednice (Marina Rizvan i Melita Pranić)
• Uloga ženskog orgazma (Katarina Jalžabetić, Anamarija Matić i Valenitna Mikić)

15.45 -16.00 Pauza

16.00 Izlaganja (Dvorana Krapina):
• Film Eyes Wide Shut (S. Kubrick) – analiza iz evolucijske perspektive (Tin Dožić)
• Spolne razlike i peterofaktorski model ličnosti u okviru Triversove teorije
roditeljskog ulaganja (Mia Maleš)
• Procjene privlačnosti muških lica u različitim fazama menstrualnog ciklusa
(Marija Eva Ugrina, mag.psih.)
• Može li evolucijska psihologija dati objašnjenje za razlike u ljubomori između muškaraca i žena? (Irena Pavela, mag.psih., dr.sc. Nataša Šimić)
• Utjecaj kulture na evoluciju religioznosti (Dunja Jurić)

17.30 - 18.00 Pauza

18.00 Tribina na temu Evolucija i kreacionizam (Dvorana Zagreb)
Gosti:
doc.dr.sc. Zoran Tadić
doc. dr.sc. Dejan Vinković,
dr.sc. Jospi Hrgović
Moderator: Igor Mikloušić, mag.psih.

19.30 Poster sekcija (predvorje dvorane Zagreb)
• Prezentacije unosa evolucijskih dnevnika prve generacije studenata na kolegiju Evolucijska psihologija

20.00 Evo-party! (prostorije Feniksa)

Post Reply