TZP za psihologe

Forum studenata psihologije Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu

Moderators: Psihobrucošica =), bakho

Hex

TZP za psihologe

Post by Hex » 16 Oct 2007, 20:22

Tema za psihologe. Ovdje razglabajte o tome koje TZP-ove planirate uzeti sa drugih smjerova, savjeti, preporuke, ispiti, profesori, pitanja,zuja ili pan,burek ili cevapi...etc...Ostale teme idu pod kljuc jer je pocelo masovno spamanje od kojeg nitko nece imati koristi.

Anonymous

Post by Anonymous » 16 Oct 2007, 22:41

Ja sam se odlucila za jezicno-stilske vjezbe i osnove komunikologije,to mi nosi 11 ects bodova,a jos cu se sutra probat ugurat na akademski engleski pa ak cu imat srece to je ukupno 15 ects..oce bit dovoljno za ovaj semestar?Uzela bi ja jos al nis mi se u raspored ne uklapa.. :cry:

Hex

Post by Hex » 17 Oct 2007, 00:24

Ha chuj sto vise - to bolje. Bit ce ti lakse iduci semestar. Ali mislim da je ovo isto sasvim oke.Ma gle samo probaj stvari koje ti budu malo teze isle redovitije raditi i to je to.Zbilja nije tesko, a nakon par mjeseci kad skuzis kako sustav funkcionira i malo okolinu cak postane i zabavno :wink:

User avatar
bakho
Moderator
Posts: 378
Joined: 25 Sep 2007, 22:48
Location: Zagabria

Post by bakho » 17 Oct 2007, 08:05

Prof. Jurisic je rekla da ce probati dogovoriti novi termin za akademski engleski(od 8.15) u cetvrtak samo za psihologe...pa ako ti to pase, mozda se neces ni morati gurat!
"The only principle that does not inhibit progress is: anything goes."
Paul K. Feyerabend

vedith

Post by vedith » 18 Oct 2007, 11:16

Bok!

Evo ja sam mislila uzeti za tzp Političku ekonomiju sa sociologije, Uvod u studij hrvatske kulture sa kroatologije i Rimsku povijest i civilizaciju sa studija latinskog jezika.

O Političkoj ekonomiji i Rimskoj sam ponešto već čula, ali o Uvodu u studij hrvatske kulture ništa, pa ako ima itko kakvih informacija o tom predmetu, ili o ostala dva, bila bih mu puno zahvalna. :)

Anonymous

Post by Anonymous » 18 Oct 2007, 18:18

Evo opet mene s pitanjima..ovak,uzela bi si za tzp uvod u novinarstvo,al mi se poklapa s uvodom u znanstveno-istr. rad..e sad,prof Milas nam je rekao da predavanja nisu obavezna pa me zanima jel se puno gubi ak se ne ide na njih..ipak je to uvjet za drugu godinu..

nephthys

Post by nephthys » 18 Oct 2007, 18:46

da li gubiš je teško reći. naša iskustva su pokazala da je važno podcrtavati ono što on citira i govori, i da je to ono što dolazi u kolokvije, a i pomaže kod usmenog ispita.
ako imaš nekoga tko će to raditi, pa ti prepisivati što je taj podcrtao, nećeš imati problema.
a i nije baš zabavno na njegovim predavanjima, vjerujem da je to njemu jasno. ako se uživiš, sve super, ali ako ne...samo ćeš većinom spavati, kao ja :mrgreen:
eto, nije baš komplicirano, jedino ne znam kakav je taj uvod u novinarstvo uopće.
ajde, sretno :mrgreen:

anirom

Post by anirom » 21 Oct 2007, 13:21

jel mi može netko reći nešto više o osnovama komunikologije? je li težak predmet? bila sam na uvodnom predavanju i nije mi baš jasno na koji ćemo način skupljat bodove iz tog predmeta... [/quote]

afrinom

Post by afrinom » 23 Oct 2007, 21:57

evo mene s komunikologije: labaš je super, jednostavan, zabavan i zanimljivo ga je slušati bez obzira na sve filozofe i mislioce o kojima razglaba. inače, nma je pričao i pričao, što i nije dosadno.. ispit je bio esej o komunikaciji: tko komunicira, kako, preko čega, imaš svu literaturu na stolu, dobro je upotrijebiti koji citat nekog filozofa i obrazložiti ga na svoj način... uglavnom, napisat smislen esej. kako če vama biti, na znam, ali ne vjerujem da će se postrožit i uvest neke radikalne mjere. bodove skupljate kakti dolascima. ali su tu one finte, potpiši me, ja ću tebe dr. put i tako to. nije od onih profesora koji provjeravaju i vode frku oko toga.
najbolji profesor, bez pretjerivanja, uz jurišić.
valjda je nešto pomoglo. sretno

amy

Re: TZP za psihologe

Post by amy » 10 Feb 2009, 17:47

ej, jel može pomoć?! ja sam mislila za drugi semestar uzeti Platona i aristotela te Hrvatsku filozofiju jer nose dosta ects bodova... može li mi netko reći nešto o tim predmetima?

lukre

Re: TZP za psihologe

Post by lukre » 11 Feb 2009, 12:22

kad ste već počeli o drugom semestru, može li tko ovdje napisat koje predmete uopće možemo uzet?

I ak netko zna, koja je shema sa onim da ti TZPovi moraju biti samo sa 3 smjera, imat odrešen broj bodova..il tak neš? Znam da to postoji, al ak bi netko mogao malo pojasnit jer nam nitko o tom niš nije spominjao..

User avatar
bakho
Moderator
Posts: 378
Joined: 25 Sep 2007, 22:48
Location: Zagabria

Re: TZP za psihologe

Post by bakho » 11 Feb 2009, 12:39

Ja sam u drugom semestru uzeo Oblike novinarske komunikacije (s komunikologije), što nosi šest bodova i Akademsko pisanje, što nosi tri boda. Oblike novinarske sam uzeo prvenstveno zato što nosi puno bodova a relativno je jednostavno (moraš dolazit na predavanja i pisat zadaće, ispit je usmeni i prilično jednostavan). Akademsko pisanje bih svakom preporučio, profesor je jako simpatičan i pristupačan, a kolegij je koristan jer vas uči kako pisati seminare i ine stvari koje dosta često morate pisati na faksu.

Ja sam isto razmišljao o Platonu i Aristotelu, ali na kraju sam uzeo Oblike novinarske komunikacije jer nose jedan ECTS više (koji bi mi onda falio, pa bih morao uzimati još jedan TZP kolegij). Oblici me nisu baš oduševili, jer mi je to strašno dosadno (novinarstvo); ali ima kolega kojima se kolegij i svidio uz to što je bio jednostavan.

Da, postoji pravilo da moraš uzeti TZP predmete iz sveukupno tri smjera, i da ne smiješ imati preko 15 ECTS-a (ili 12? nisam siguran, neka netko provjeri ili kaže ako zna) iz jednog smjera.
"The only principle that does not inhibit progress is: anything goes."
Paul K. Feyerabend

rene_descartes

Re: TZP za psihologe

Post by rene_descartes » 11 Feb 2009, 13:06

Ovisi koja si godina. Ako si na ISVU, onda više nemaš ograničenja da možeš imati samo 15 bodova iz jednog smjera i da moraju biti sa tri različita smjera. Znači da možeš i svih 30 ECTS skupiti iz npr. povijesti.

User avatar
bakho
Moderator
Posts: 378
Joined: 25 Sep 2007, 22:48
Location: Zagabria

Re: TZP za psihologe

Post by bakho » 11 Feb 2009, 13:13

Ma da? Eto, to nisam znao! Hvala kolega Rene, da ne širim tu dezinformacije. Ali, to je malo protivno ideju samog TZP-a (da uvede 'raznolikost' u studentski program), kaj ne?
"The only principle that does not inhibit progress is: anything goes."
Paul K. Feyerabend

rene_descartes

Re: TZP za psihologe

Post by rene_descartes » 11 Feb 2009, 13:54

bakho wrote:Ma da? Eto, to nisam znao! Hvala kolega Rene, da ne širim tu dezinformacije. Ali, to je malo protivno ideju samog TZP-a (da uvede 'raznolikost' u studentski program), kaj ne?
I sama ideja "obveznog" TZP-a je po meni suluda. TZP je uveden da nam se program razlikuje od programa na FFZG-u, a njime ništa nije regulirano, niti je sigurno imamo li kasnije kakve koristi od toga. Ok, ja sam za multi i interdisciplinarnost, to je potrebno, ali TZP kao TZP apriorno to ne znači. Po meni bi bilo dobro da postoji mogućnost TZP-a ako želimo slušati obvezne s drugih smjerova, ali ne da nam je to nametnuto. I sad gle jedan primjer: ja završim povijest i predajem povijest u srednjoj školi. Tokom studiranja sam odslušao i položio kolegij Antička filozofija. Profesorica iz filozofije u srednjoj je bolesna i ne može taj dan doći držati nastavu u školu i sigurno neće mene poslati da ju zamijenim i predajem o Aristotelu iako po diplomi i suplementu taj dio imam položen što znači da sam barem malo kompetentan to predavati. Naravno, ne kao ona koja ima potpunije sliku filozofije u glavi, ali kao zamjena za sat-dva možemo poslužiti i mi koji smo to imali kao TZP.

Post Reply