Izborni psihologijski

Forum studenata psihologije Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu

Moderators: Psihobrucošica =), bakho

Post Reply
trifka

Izborni psihologijski

Post by trifka » 08 Aug 2007, 17:31

....koje je predmete moguce izabrati kao izborne i jel bi netko mogao predloziti koji se najvise isplati slusati ,koliko je sto korisno itd....thx.... :D

nephthys

Post by nephthys » 09 Aug 2007, 17:58

jel misliš izborne kao izborne psihologijske ili kao tzp-ove?
od izbornih psihologijskih nemaš baš neki izbor, jer, ti je druga godina slušala sve s prve, i na raspolaganju su ti samo oni s prve. a imaš ukupno jedan viška, odnosno tri na obje godine. mi smo imali fajtove prošle godine zbog tih izbornih. :mrgreen:
uglavnom su svi više-manje oke.

me

Post by me » 10 Aug 2007, 10:12

ja sam ove god upisala psih. i zanima me sto su to tocno ''tzp'', jel ima negdje kakav popis tih predmeta, kad to uopce upisujemo?

ivancica

Post by ivancica » 10 Aug 2007, 11:04

tzp ti je ubiti bilo koji kolegij koji nije iz tvog podrucja studiranja. mi sa psihologije smo uglavnom uzimali neke predmete tipa: uvod u soc, soc grada, ruralna soc, hvratska mitologija (ako se tako predmet zove, nisam sigurna), neke radne grupe iz pov (topografija antickog rima, pape). dakle to su svi predmeti koje bolonjci mogu slusati,a da nisu iz tvoje struke.

trifka

Post by trifka » 10 Aug 2007, 11:19

vidjela sam da se i genetika spominje.....??

ivancica

Post by ivancica » 13 Aug 2007, 11:06

Kolegij se zove "stanicna biologija i genetika". Predaje ga prof. Petanjek. Nije tezak kolegij, te je to prakticki ponavljanje svega sto se o tome uci u srednjoj skolii. Pripremit ce te (bar malo) za "uvod u biolsku psihologiju". Samo sto te on (Petanjek) nece tjerati da ista bas naucis. Kod njega moras bas sam htjeti nesto nauciti i onda uzeti materijale koje ti je dao i naucit to na svoju ruku.

trifka

Post by trifka » 14 Aug 2007, 12:58

hvala ....ako tko jos ima nekih info nek slobodno napise... :wink: :wink:

nephthys

Post by nephthys » 14 Aug 2007, 22:34

trifka, srce, reci šta te konkretno još zanima?
koji izborni? onda ćemo ti reć. ili da radim presjek svih?

trifka

Post by trifka » 15 Aug 2007, 12:03

pa ....ako ti nije tesko...napravi presjek.... :wink:

nephthys

Post by nephthys » 15 Aug 2007, 22:47

genetiku si čula.
parapsihologija- veoma znanstveno, profesor mrzi to što ju predaje, zahtjeva puuuno rada. i dobro poznavanje engleskog. ali, nisam požalila.
mešukulturalna & kulturalna- već sam dala svoje mišljenje o tome. dobiješ skriptu, naučiš skriptu. napišeš seminar neki. on je uvjet. na ispitu 5 pitanja, zahtjevaju uvježban zglob.
zoo- imaš na temi zoo. preporučujem
ovisnost- super, ali imat će te problema s kolokvijima. čiča sakoman kaže jedno, a renata te pita drugo. i treba znati dozirati taj odgovor. no, može se dobiti dobra ocjena, a trud se isplati. jako dobro.
neurobiologija abnormalnog ponašanja- dok ju drži teta zeba, super! o poremećajima. jako dobro.
ontogeneza i filogeneza (il kak se već zove)- nisam bila. iako mislim da je isto super, ako drži teta zeba
spolnost- teta oštra, tamo ne potpisivati ljude kojih nema, ali meni jako draga. ispit se ponavlja, ako naučiš, nema problema. nema caka i cakica.

ivancica

Post by ivancica » 15 Aug 2007, 23:02

Evo, ja cu kolegici malo skratit muke pa cu opisati par kolegija.

Kulturalna psihologija- predaje ju Obradovic. Meni je to bio iznimno zanimljiv predmet. Trebao bi biti kao uvod za medukulturalnu (ali su neki preskocili kulturalnu i odma otisli na medukulturalnu... sto se meni bas i ne svida). Kolegij prica o raznim komponentama kultura te kako to utjece na psihologiju u toj odredenoj kulturi. Na ispitu dobis 5 opisnih pitanja, na koja preporucam da puno napises ali da ne pises gluposti. Uglavnom su ljudi dobivali dobre ocjene. Moguce je otici na usmeni ako nisi zadovoljna sa ocjenom iz pismenog ali to ne preporucam jer sam cula da mnogi imaju losa iskustva s tim. Literatura je (bar do sada bila) skripta od 40-ak stranica.

Medukulturalna psihologija- isto kao i kulturalna samo sto tu ucis i razne teorije zasto i kako se kulture razlikuju.

Psihologija ovisnosti- predaje ju Sakoman. Kolegij je o tome kako netko postaje ovisnik, razni utjecaji droga na organizam, preventivni programi itd. Moze se poloziti preko dva kolokvija ( svaki kolokvij ima 5 manjih ili vecih pitanja) ili preko ispita (koji je ustvari pisanje 2 kolokvija odjednom). On zada literaturu (par knjiga) ali ne mozes bas u njima naci odgovore na pitanja iz ispita. Sva sreca, starije godine su skupljale materijale pa se iz njih moze dobro nauciti za ispit. Tu ima petica, ali jako malo. Uglavnom su 3 ili 4.

Psihologija spolnosti- predaje ju Maja Mamula. Radi se o razlikama u spolu i rodu, raznim istrazivacima spolnosti, spolnosti u raznim zivotnim dobima, spolnosti u razlicitim kulturama, spolnom nasilju, itd. Moze se poloziti preko ispita ili preko seminara. Ako ga se polaze preko seminara moras znat pravila pisanja, citiranja, i drugih formalnosti jer ti inace nece ni htjeti citati seminar. Literature za seminar gotovo da i nema pa, iako sam ja tako polozila ne preporucam to jer sam se uzasno namucila. Ispit je pismeni, a ako nisi zadovoljan ocjenom mozes probat usmeno odgovarat. O samom ispitu ti ne mogu nista reci.

Evo to je sve sto ja mogu napisati. Kolegica nephthys je odslusala neke kolegije koje ja nisam pa ce valjda ona o tome nest napisati. Nadam se da je ovo do sad bilo zadovoljavajuce.

trifka

Post by trifka » 17 Aug 2007, 19:10

e puno puno vam hvala.... :wink:

trifka

Post by trifka » 18 Aug 2007, 11:41

e...zanima me jos kako je najbolje rjesavati ispite (1.godina)...prema vasim iskustvima...znam da je tezina ispita individualna ,ali cisto zbog informacija....

nephthys

Post by nephthys » 18 Aug 2007, 17:18

učiš, i rješavaš ih kako ti dolaze. ono što možeš, riješiš preko kolokvija. sva mudrost.

trifka

Post by trifka » 19 Aug 2007, 11:17

standard znaci....hvala...:) koja si ti godina?

Post Reply